Randall Library Home
NOT PUBLISHED
4 RL students participating in dot vote pre-design exercise

Before the design and planning process for a renovated and expanded library began in earnest, Randall Library and campus partners committed to a months' long pre-planning initiative with Clark Nexsen, the architects who will guide us through the completion of this exciting project.

Through surveys, workshops with students and faculty, visits to newly-renovated libraries, and a deep-dive into our unique program needs, we constructed a strong foundation upon which we can start building a re-imagined Randall Library.

The Pre-Design Programming Report, including an executive summary, a list of campus stakeholders, and an in-depth exploration of all the means we used for completing this process, can be viewed here.

For more information about the project, including communication from our University Librarian, a timeline of milestones and the latest news, visit the Randall Library Renovation & Expansion Webpage.

Comments

The following comments are just impressions and questions of the varied designs and the priorities that need to be decided upon by adminstration are meant to be constructive. Mostly the comments are aesthetic with some functionality related.

1. Multiple entrances create issues of security for the students and staff.

2. Is the main entrance part the the library or part of the new addition? Will visitors approaching or walking through campus feel a striking "wow that must be the new library" impact?

3. Randall Library is a primary showpiece on campus so where is the " Front "? Facing the north seen by Randall Pkway or facing the west seen by the trees or facing east or south seen by the campus? Who is our audience?

4. If the new addition is the entrance and provides an expanded student space how readily accessible should it be? Will the students enter the library and immediatly be in the student focused space? Will they have to walk through, get on elevators, then access?

5. Rennovations for the old library can transform the functionality  without having to cut into the existing space that could expose many liabilities in the old construction.

6. Having the new addition appear as separate building with connecting corridors to the existing renovated building would provide an opportunity for designers of the new addition to uniquely create and place the addition rather than add an awkward appendage onto the traditional brick building. 

Thanks for this opportunity to comment. j